Kutatási szakaszok

Az adatfelvétel 2018 január 1-jétől, a várandósok felmérésével indul, várandósságuk 28-31. hetén. Ezt – a projekt jelenlegi keretein belül – három további kérdezés követi majd a gyermek fél-, másfél- és hároméves korában. Az első három évben tervezünk egy életeseményhez kötött kiegészítő vizsgálatot is, a gyermek közösségbe kerülésekor. Az NKI terve, hogy a vizsgálatban részt vevő gyermekeket egészen felnőtté válásukig kövesse.

A magzati és fél éves korban történő adatfelvételt a körzeti védőnők végzik, a későbbi szakaszok adatgyűjtései pedig az Inspira Research Kft. kérdezőbiztos munkatársai által felvett kérdőívekre épülnek. Az adatgyűjtés alapját az anyával felvett kutatási kérdőívek adják. Ezt egészítik ki már a kezdetektől önkitöltős kérdőívelemek, valamint a kutatási adatbázisba utólagosan kapcsolt adminisztratív adatállományok (például a születés értesítő rendszer adatainak becsatornázása). A megkérdezettek körét a másféléves adatfelvételkor az anya mellett az apával is bővítjük.

A gyermekek egyéves korában egy speciális, pszichológiai fókuszú kérdezésre is sor kerül, melyet egy területileg lehatárolt almintán, a Dél-Dunántúl régióban végzünk. A Dél-dunántúli Vizsgálatot a PTE Pszichológia Intézetével együttműködésben valósítjuk meg, és ebben a kiegészítő szakaszban a gyermekek társas- és kognitív készségeit megfigyeléses eljárásokkal is felmérjük.

A kutatásban való részvétel önkéntes és beleegyező nyilatkozat alá­írásához kötött. A résztvevők részletes adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatásban részesülnek.