Adatvédelem

A kutatásban való részvétel természetesen önkéntes. Az első adatfelvétel során törekedtünk rá, hogy a felkért várandósok megismerjék a kutatás menetét és adatkezelési elveit, aminek érdekében tájékoztató füzetet és részletes adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatót bocsájtottunk a rendelkezésükre. Ezek ismeretében beleegyező nyilatkozat aláírására kértük őket (kiskorú várandós esetén az ő törvényes képviselőjét), az interjú megkezdése előtt.

A kutatásban résztvevők egyedi kutatási azonosítót kaptak, amely lehetővé teszi a különböző időpillanatokban felvett adatok egymáshoz kapcsolását a személyes adataik ismerete és használata nélkül.

Emellett személyes adatok megadására kérjük őket, amelyek célja kettős:

  1. biztosítják a későbbi zökkenőmentes kapcsolatfelvételt
  2. lehetővé teszik, hogy külső adminisztrációs rendszerekben (például Születésértesítő rendszer, Köznevelési Információs Rendszer) nyilvántartott adatokat kérjünk el az ezeket kezelő szervezetektől, abból a célból, hogy kutatási adatbázisunkba kapcsoljuk őket.

A személyes adatok a kutatási adatbázisban NEM szerepelnek, tárolásuk ettől elkülönítve történik, és csak az őket felvevő védőnők/kérdezőbiztosok, valamint az intézet munkatársai kezelhetik azokat, az adatvédelmi és személyiségi jogi előírások betartásával.

A kutatás legfrissebb, jogszabályi változásokra aktualizált személyes adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatója ITT érhető el.

A személyes adatok adatkezelését a Személyes adatgyűjtési és adatkezelési protokoll szabályozza. 

A kutatás adatkezelője a KSH Népességtudományi Kutató Intézet. Az adatvédelmi felelőse Kapitány Balázs, elérhetősége Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36-1/345-65-73. A kutatás DPO-ja (adatvédelmi tisztviselője): Veroszta Zsuzsanna, elérhetősége Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36-1-345-6557.

A kutatás megvalósulását Etikai Bizottság felügyeli (lásd az alábbi állásfoglalást).