Szülési tervek

A várandósok döntő többsége, 97%-a állami fenntartású kórházban, klinikán szeretne szülni. Mindössze 2% választotta a magánkórházakat, az otthonszülés mellett döntők száma pedig elenyésző. Ugyanakkor a várandósok kevesebb mint harmada tervezi, hogy úgy vág neki a szülésnek, hogy nincs sem előzetesen választott nőgyógyásza, sem szülésznője. A kismamák 35%-ának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29%-ának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5%-ának csak választott szülésznője. Tehát az állami ellátás a többség számára inkább csak a helyszínt jelenti, a szolgáltatásokat illetően sokan saját zsebből is hozzájárulnak a szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozásához.

A kismamák négyötöde úgy tervezi, hogy a szülőszobára elkíséri valamely családtagja vagy ismerőse. A többség (73%) esetében ez a gyermek apját jelenti, 7% más családtag vagy barát támogatására számít.

A gyermeket váró nők 16%-a a várandósság 7. hónapjában már arról számolt be, hogy részt vett szülésfelkészítő tanfolyamon, 25%-uk pedig a szülőszoba látogatáson is. A szüléssel kapcsolatos aggodalmak között kiemelt szerepet kap a baba elvesztésétől való félelem (27% választotta a négyfokú skálán a 3. vagy 4. osztályzatot, ami a fokozott aggódást mutatja). A várandósok jelentős része nyugodt a szülést illetően, 87%-uk gondolja azt, hogy a vajúdás és a szülés rendben zajlik majd.

Néhányan már a várandósság során részt vesznek laktációs, szoptatási tanácsadós tanfolyamon, bár számuk valószínűleg a szülés után fog emelkedni jelentős mértékben. A várandósok 92%-a úgy tervezi, hogy újszülöttjét kizárólagosan szoptatással fogja táplálni, további 6% szintén szoptatna, de a tápszer használatát sem zárja ki. Mindössze 0,5% volt az, aki egyáltalán nem szeretne szoptatni. A megkérdezettek 17%-a legfeljebb a baba 6 hónapos koráig, 38%-a legfeljebb egyéves korig, míg 41% akár tovább is szoptatna az előzetes elképzelései szerint.