Félévesek napirendje

A Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálatban a kohorsz-babák és anyukáik mindennapjainak néhány jellegzetességéről is igyekeztünk képet alkotni. Kérdéseink a féléves kisbabák ápolásához, megnyugtatásához, alvási szokásaihoz – tehát a kisgyermeket gondozó családok életének legalapvetőbb mozzanataihoz kötődtek.

Előzetes vizsgálatunkat 1544 fő adatain végeztük el. 10-ből 6 féléves baba használ cumit, a fiúk éppen olyan gyakran, mint a lányok. Az anyák nagy többsége, 87% úgy nyilatkozott, hogy naponta fürdeti gyermekét, 2% naponta többször, 11% pedig minden másnap. Az ennél ritkábban történő fürdetés gyakorisága nem érte el az 1%-ot.

10-ből 3 féléves baba már minden nap átalussza az éjszakákat. Ezzel szemben a babáknak közel fele egy éjszakát sem szokott átaludni féléves korában, míg 12%-uk heti 1-2, 10%-uk pedig heti 3-6 alkalommal alussza át az éjszakákat.

A féléves babák átlagosan 3,5 órát alszanak napközben és 9 órát éjszaka. Az anyukáik pedig átlagosan 7 órát alszanak éjszaka, és ennek során átlagosan három alkalommal felébrednek. A gyerekek nagyobb része (57%) soha nem alszik szülei ágyában, azonban minden negyedik baba az éjszakák legalább egy részét naponta a szülei ágyában tölti.

Az adatfelvétel során arra is rákérdeztünk, hogy az anyák milyen gyorsan szoktak reagálni gyermekeik sírására. A válaszadóinknak kicsit több, mint fele (52%) válaszolta, hogy azonnal felveszi gyermekét, hogyha sír, másik felük (48%) pedig azt válaszolta, hogy egy ideig hagyja, hogy gyermeke sírjon, és akkor veszi fel, ha nem nyugszik meg. Kevesebb, mint a válaszadók fél százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem reagál közvetlenül gyermeke sírására.

Mindössze a féléves gyerekek 5%-ának esetében fordult elő születésük óta, hogy legalább két napig nem találkoztak az édesanyjukkal, és az éjszakát is egymástól távol töltötték. Ennek oka nagyon változatos volt: a legtöbbször kórházi tartózkodás állt a háttérben, de előfordult például munkaügyben vagy pihenési céllal történő utazás is.