MPT Nagygyűlés

A Magyar Pszichológiai Társaság XXX. Országos Tudományos Nagygyűlése 2023. június 8. és 10. között a Pécsi Tudományegyetemen kerül megrendezésre „Találkozás a változásban – Változások a találkozásban” címmel.

A konferencia több előadása is a Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat eredményein alapszik majd.

Polgár Petra Ibolya és Balogh Eszter, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének PhD hallgatóiként, a gyermekek egyéves korában regionális almintán megvalósult Dél-dunántúli Vizsgálat adatain végzett elemzéseikről számolnak be. Előadásaik címe „Az egyéves kori közös figyelem összefüggései az anyai kötődési minőséggel és a gyermek társas-érzelmi fejlődésével”, valamint „Digitális eszközhasználat a családban: A kisgyermekkori digitális eszközhasználat és szülői mediációjának kapcsolatai a szabályozó folyamatok fejlődésével”.

Pohárnok Melinda, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa „Az Ages and Stages: Social-emotional magyar adaptációja 18 hónapos gyerekeknél” címmel egy gyermekkori társas és érzelmi készségeket mérő szűrőkérdőív magyarításának folyamatát és a mérőeszközzel a Kohorsz ’18 kutatás másfél éves kori szakaszában nyert eredményeket ismerteti előadásában.

Végül Kopcsó Krisztina, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa „Óvodások nyelvi fejlődésének szülői értékelése: a Beszéd- és Nyelvi Készség Felmérő Skála (SLAS) magyar változata” címmel annak a beszéd- és nyelvi készségeket mérő szülői kérdőívnek a magyar változatáról tart előadást, amelyet a Kohorsz ’18 kutatás ötéves kori hullámában is alkalmazunk. (Erről a korábbiakban itt írtunk.)

A konferencia programja az előadások időpontjaival és azok társszerzőivel itt érhető el. A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.